Oldal kiválasztása

Helló!

Miért tudok neked pont én segíteni? Mert én is anya vagyok. Két fiam és két lányom van, akik 12, 10, 6 és 3 évesek.

Óvónő és gyógypedagógus tanári diplomával rendelkezem. 2006 óta nevelési tanácsadóban dolgoztam és jelenleg is gyógypedagógusként dolgozom egy óvodában. Sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekekkel foglalkozom.

Mindkét kisfiam beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd. Látom a problémákat szakmai, és szülői szemszögből is. Megértem és átérzem azoknak a szülők helyzetét, akik speciális szükségletű gyerekeket nevelnek.

Idősebb fiam pici korában még csak szülői szemmel, de éreztem, hogy valami nincs rendben vele. Jártunk nevelési tanácsadóba, és folyamatosan kerestem, kutattam a megoldás után, szakkönyveket bújtam, módszereket próbálgattam. Többnyire sikertelenül, vagy részeredményekkel, és persze rengeteg bűntudattal. Sejtettem, hogy nem én vagyok az oka, de sokszor úgy éreztem, én rontottam el, rossz anya vagyok.

Sajnos átéltem, hogy a közvetlen környezetem engem hibáztatott a problémák miatt.

A diagnózis önmagában nem segítség, a problémák maradnak. Az ember ilyenkor szalad fűhöz fához, egyik szakembertől a másikig viszi a gyereket. Mindent megpróbáltunk, ami elérhető volt számunkra. Dévény torna, alapozó terápia, TSMT torna, logopédia, otthoni fejlesztés stb. Látható eredményeket ugyan nem értünk el, de kis lépésekben mégis haladtunk. Most hatodik osztályos a nagyobb és nagycsoportos óvodás a kisebb fiam. Nem mondom, hogy mára elmúltak a problémáink, de az évek óta kipróbált többféle módszer ötvözetével végül nagyot könnyítettünk a mindennapokon.

Azóta, hogy gyerekekkel dolgozom, folyamatosan kapcsolatban vagyok a gyerekek szüleivel is. Tapasztalom, hogy mennyi bűntudat és lelkiismeret furdalás nyomja ezeknek a szülőknek a vállát, mint ahogy az enyémet is. Sokat beszélgettem hasonló helyzetben levő szülőkkel és saját tapasztalataimat átadva próbáltam nekik segíteni, hogy érezhetnék jobban magukat, és hogyan nevelhetnék gyermeküket kiegyensúlyozottabban, könnyebben.

Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy szakmai és személyes tapasztalataim átadásával hatékonyabban tudjak segíteni, minél több nehéz helyzetben levő szülőnek.